Ultralydsskanning

De fleste graviditeter forløber helt som planlagt og ender med fødslen af et sundt og raskt barn. Vi ved dog, at ca. 2 % af alle børn bliver født med et større eller mindre handikap.
Ved en ultralydsskanning kan vi – foruden risikoen for Downs syndrom – finde mange af de alvorlige misdannelser og en del af de mindre betydningsfulde.

Hvad er ultralyd

Ultralyd er lydbølger, som gør det muligt at ”se” ind i kroppen på fosteret og blandt andet danne billeder af fosterets indre organer. Ultralydsbølger er ikkeskadelige for hverken moder eller foster.

Flere typer af ultralydsskanning

Der findes forskellige typer af ultralydsskanninger i graviditeten. Under din graviditet tilbyder vi dig to skanningsundersøgelser:

  • En nakkefoldsskanning i forbindelse med screening for Downs syndrom.
  • En misdannelsesskanning/gennemskanning i graviditetsuge 18 – 20, med henblik på at opspore medfødte misdannelser, visse udviklingsdefekter og kromosomsygdomme hos fosteret.

Derudover kan gravide skannes for at bestemme det forventende fødselstidspunkt (terminsskanning) og for at beregne fosterets vægt (vægtskanning). Hvis relevant kan vi også tilbyde en række andre og mere avancerede typer skanninger.

Vil jeg skannes

Du skal tage stilling til, om du ønsker at tage imod de ultralydsundersøgelser, vil tilbyder dig i din graviditet. Det er vigtigt, at du føler dig godt informeret, før du træffer dit valg.
Vær opmærksom på, at du ved at sige ja til undersøgelserne ikke blot siger ja til at få en større vished for et sundt og velskabt barn. Du siger også ja til en lille usikkerhed, til ventetiden på prøvesvar, til større indsigt og en meget lille risiko for en alvorlig diagnose.
nakkefoldsskan

Ulemper ved ultralydsskanning

  • Undersøgelsen kan ikke finde alle sygdomme hos fosteret.
  • Overvægt nedsætter billedkvaliteten på skanningsbillederne.
  • Det kan være psykisk belastende, hvis undersøgelsen giver mistanke om noget unormalt.
  • Viser ultralydsundersøgelsen alvorlig misdannelse hos fosteret, kan du komme i et dilemma. Du og din partner skal nu tage stilling til, om I ønsker at anmode om at få svangerskabet afbrudt eller fortsætte graviditeten med en viden, der kan være forbundet med usikkerheder.

 

Hvordan foregår skanningen

Undersøgelsen foregår med et skannerhoved på maveskindet. Det sker, at vi er nød til at skanne gennem skeden; især tidligt i graviditeten, eller hvis særlige forhold skal undersøges, for eksempel moderkagens placering i forhold til livmoderhalsen. Undersøgelsen gør ikke ondt.

Tag gerne en ledsager med

Du er velkommen til at tage din partner eller en ledsager med. Mindreårige søskende har dog sjældent noget ud af at overvære skanningerne – de forstår ikke ultralydsbillederne. Som kommende forældre har man desuden brug for at kunne koncentrere sig om skanningen og være til stede i oplevelsen.

Kan man få billeder af fosteret

Det er muligt at købe billeder af fosteret. Hvis du og din partner ønsker dette, vil vi gerne vide det, inden vi begynder at skanne dig. Billederne koster 30 kr. pr. styk, og pengene går til videreuddannelse af personalet.