Hvorfor moderkageprøve

Ved en moderkageprøve kan vi undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret. Vi tilbyder moderkageprøve, når risikoberegningen har vist øget risiko for Downs Syndrom, ved visse arvelige sygdomme i familien eller hvis man af anden årsag vil lave en moderkageprøve uden foregående risikoberegning.
Moderkageprøve kaldes også CVS, som står for Chorion Villus Sampling.

Risiko

Både ved moderkageprøve og ved fostervandsprøve er der ½ -1 % risiko for at abortere efterfølgende. Det er en af grundene til, at vi ikke tilbyderalle gravide en moderkageprøve eller fostervandsprøve.

Sådan foregår en moderkageprøve

Moderkageprøve kræver hverken indlæggelse eller særlige forberedelser. Du er velkommen til at have en voksen ledsager med. Vær forberedt på, at der er flere mennesker på stuen. Moderkageprøven tages af en læge i samarbejde med en sygeplejerske eller en jordemoder.
Før selve prøven bliver du skannet på maven, så vi kan se fosterets hjerte slå og moderkagens placering. Herefter afvaskes maven med sprit. Moderkageprøven tages med en tynd kanyle gennem maveskindet – du mærker et stik i maveskindet, som typisk mærkes som at få taget en blodprøve. Selve prøvetagningen tager kun få minutter. Under hele undersøgelsen bliver du skannet på maven.

Ligger moderkagen sådan, at vi ikke kan nå den, kan vi blive nødt til at udsætte eller aflyse undersøgelsen. Istedet laver vi en fostervandsprøve, når du er 16 graviditetsuger henne.Moderkage prøve

Her tager vi moderkageprøven

Efter prøven

Efter undersøgelsen skal du blive i afdelingen i ca. 15 minutter. Vi anbefaler, at du tager det med ro resten af dagen. Dagen efter kan du genoptage dine vanlige aktiviteter.
Nogle kan få ubehag i form af tyngdefornemmelse eller menstruationslignende smerter. Det vil som regel aftage i løbet af det første døgn. Får du ondt kan du tage paracetamol-tabletter (for eksempel Pinex, Panodil eller Pamol), der hjælper mod smerter og sammentrækninger i livmoderen.
De første dage efter prøven kan der komme pletblødning fra skeden og sammentrækninger af livmoderen. Hvis du bløder mere end pletblødning, skal du kontakte afdelingen på tlf. 65 41 23 11. Uden for vores åbningstid, skal du ringe til OUH´s hovednummer på tlf. 66 11 33 33 og bede om vagthavende gynækolog.

Svar

I løbet af 2-3 hverdage får vi svar på de mest almindelige kromosomafvigelser som for eksempel Downs Syndrom. Det er også mulige at få barnets køn oplyst.
Det tager længere tid at undersøge for de mere sjældne sygdomme. Her får du først besked efter ca. 2 – 3 uger.

Hvis undersøgelsen er normal, får du besked med brev.
Viser undersøgelsen noget afvigende, ringer vi dig op, så snart at vi får svaret. Du og din partner vil snarest muligt blive inviteret ind til en individuel samtale.